Boekhouding door de jaren
feb 23 2022

Boekhouding door de jaren

Als je terugkijkt naar de geschiedenis van boekhouding valt het op dat met name handelaren een boekhouding bijhielden. Een boekhouding was handig voor het overzichtelijk houden van de uitgaven en ontvangsten van een onderneming. Hieruit vloeide uiteindelijk of het bedrijf verlies of winst had gedraaid. Er waren vroeger vele manieren van boekhouden die zijn overgenomen uit verschillende landen zoals het oude Egypte. Denk hier bijvoorbeeld aan het dubbel boekhouden (dubbelzijdig boekhouden). In de bijbel zijn zelfs uitspraken terug te vinden over boekhouden, zoals het opschrijven van wat je ontvangt en uitgeeft. Boekhouden werd dus al gedaan in de verre oudheid.

Dubbelzijdig boekhouden is de bekendste vorm van boekhouden en werd omstreeks het jaar 1211 bekend in Italië. Lange tijd had het de naam Venetiaanse wijze van boekhouden. Er was veel belangstelling voor onder kooplieden, omdat het in het Venetiaans was geschreven en niet in het Latijn wat voor de gewone man niet te begrijpen was. Het bekende begrip ‘meten is weten’ in de boekhouding werd rond 1500 bekend door Luca Pacioli. Door de samenwerking met kunstenaar Leonardo Da Vinci werd deze manier van boekhouden steeds bekender. Uiteindelijk werd dubbelzijdig boekhouden bekend over de hele wereld, ook in Nederland.

Tegenwoordig verwacht en eist de overheid een transparante opbouw van de kosten die een onderneming maakt. Hoe klein het bedrijf ook is. Het systeem dat nu wordt gebruikt bij boekhouden is nog steeds gebaseerd op het dubbelzijdig boekhouden van vroeger. Inmiddels is er boekhoudsoftware ontwikkeld voor het snel en makkelijk verkrijgen van overzichten. Boekhouden is echter nog steeds een vak apart waar je wel verstand van moet hebben.

Add your Comment

Categorieën

Archieven